Asterix Obelix Filmi

Asterix & Obelix Filmi

Asterix & Obelix Fransiz Sinemasi

Asterix & Obelix, 15 milyon Fransiz yaniliyor olabilir

Eskiya filmi Fransa'da gosterime ciktiginda filmin afislerinde "4 milyon Turk yaniliyor olamaz" yazisi yer aliyordu. "Asterix & Obelix misyon Kleopetra isimli Fransiz filminin Turkiye'de de benzer bir reklamla tanitmak istersek ve 15 milyon Fransizin filmi gordugunu dusunerek " 15 milyon fransiz yaniliyor olamaz" dememiz gerekir. Ama bu tamamen yanlis olur cunku belki 4 milyon turk, Eskiya filmini seyrederek yanilmamisti ama 15 milyon Fransiz yaniliyor. Bu film cok kotu.

 Asterix & Obelix bilindigi uzere Uderzo et Goscinny'in yarattiklari cizgi kahramanlar. Dunyaca taninan bu cizgi roman simdiye dek 107 yabanci dile de cevrilmis. Milliyetci cizgiler tasiyan unlu cizgi roman sinemaya da ayni hassasiyetle cekiliyor. Bu nedenle esprilerinden, oyuncularina (Monica Belluci haric) herseyiyle unlu cizgi romanin ikinci uyarlamasi da tam anlamiyla fransiz bir film. "Asterix & Obelix" 55 milyon euroluk butcesiyle ayni zamanda yilin en cok para harcanan fransiz filmi. Yilin en kotu Fransiz filmi olmaya aday bir film icin bu kadar para harcandigini bilmek cok sasirtici. Simdiye dek cok para harcanarak cok kotu filmlerin sadece Hollywood'ta yapilabilecegini sanirken iste Fransa bu yerlesik fikri bu filmle degistiriyor. Filmin yonetmeni , Fransa'da cok sevilen, cok populer olan daha cok televizyondaki komedi programlariyla taninan Alain Chabat , daha onceden de "Didier" isimli orjinal bir filmi gerceklestirmisti. Yetenekli bir sanatci olan Chabat gibi filmde rol alan fransiz oyuncularin cogunlugu da televizyon, eglence dunyasindan geliyor. Bu, filmin basarisizliginda en onemli faktorlerden biri cunku film seyredilirken sanki izlenen bir film degil de skeclerin ardarda siralanmasiyla ortaya cikmis bir televizyon programiymis etkisi birakiyor. Bu yuzden "Asterix&Obelix;" ; film cekmekle , televizyonlardaki komedi programlari icin skecler hazirlamak arasindaki farki kavrayamamis bir grup yetenekli televizyon sanatcisinin sinema uzerine hic kafa yormadan , emek harcamadan yaptigi bir calisma olmaktan oteye gidemiyor . O skeclerin de bir komedi kavramina yakismayacak derecede tatsiz , anlamsiz ve daha acisi komik olmamasi filmin basarisizligini bir kat daha artiriyor.

Peki filmin sagladigi ticari basariyi nasil aciklamali? Herbiri zaten ulkede cok taninan cok populer oyuncularla, zaten cok bilinen bir cizgi romandan uyarlama yaparak artik bu kadar oyuncu, boyle bir uyarlamayla pek de reklama ihtiyac kalmamisken ustune cok onemli tanitim masraflari da yapilinca filmi gormek icin 15 milyon fransiz bulanabiliyor demek ki . Aysun Akarsu, Agustos 2002

Şu an için oy verilmemiş